Pinto literair

Biograaf Aleid Truijens over Hella Haasse

9 maart 20:00 - 22:00

Aleid Truijens werkte bijna acht jaar lang aan haar biografie Hella Haasse, Leven in de verbeelding 1918-2011.

Ze kreeg daarvoor de medewerking van de erfgenamen en toegang tot het gehele literaire en persoonlijke archief. Brieven, egodocumenten en gesprekken die ze voerde met mensen die Hella persoonlijk kenden, leverden opmerkelijke nieuwe informatie op. Haasse mocht dan een zondagskind lijken, zelf vond ze haar leven verre van gemakkelijk. Ze probeerde het conventionele leven te leiden zoals dat van haar verwacht werd, maar zocht haar toevlucht in de verbeelding, want  alleen daar voelde ze zich thuis.

Hella S. Haasse, in 2011 op 93-jarige leeftijd overleden, liet een groot en veelzijdig oeuvre na dat bekroond is met alle grote literaire prijzen. Haar werk verscheen in 26 talen.

Truijens monumentale en rijkgeïllustreerde biografie toont hoe sterk Haasses leven en werk verweven zijn. We zien hoe het meisje dat werd geboren in voormalig Nederlands-Indië op haar twintigste naar Nederland verhuisde en zich ontwikkelde tot de grootste schrijfster uit ons taalgebied.

Aleid Truijens is schrijfster en ruim 40 jaar journalist, columnist en recensent voor de Volkskrant. Ze publiceerde twee romans en de veelgeprezen biografie van schrijver F.B.Hotz, Geluk kun je alleen schilderen.

Foto auteur: Isabel Nabuurs

DATUM EN TIJD Donderdag 9 maart | Aanvang 20.00 uur | Zaal open 19.30 uur | Entree € 6,00 | Stadspas met groene stip € 5,00 | Vrienden van Huis De Pinto gratis

bestel kaartjes