De pest, de pokken, cholera, de Spaanse griep, tuberculose, aids en nu Covid- 19, ofwel corona. Amsterdammers hebben in de geschiedenis vaker te maken gehad met plagen en infectieziekten, maar de kennis, beleving, denkbeelden en bestrijding verschilden per periode. Welke ziekten waren er en wie werden er door getroffen? En welke impact had zo’n ziekte op de mensen en het dagelijks leven in de stad? Hoe dachten de mensen vroeger dat we aan die ziekten kwamen en welke maatregelen trof het stadsbestuur?
Chaja Zeegers interviewt Annet Mooij over het onderwerp, ondersteund met beeldmateriaal. Annet Mooij schreef onder meer de boeken: Van pest tot aids, vijf eeuwen besmettelijke ziekten in Amsterdam, Geen Paniek! Aids in Nederland 1982-2004, De onzichtbare vijand. Over de strijd tegen infectieziekten en Aan de Achtergracht. Honderd jaar GG&GD in Amsterdam. Annet Mooij is psychologe en gepromoveerd in de sociale wetenschappen.
Na de pauze wordt de documentaire Voices of the Epidemic vertoont. Hierin blikken direct betrokkenen bij hiv en aids terug naar de impact hiervan op hun leven en die van de mensen om hen heen. Het is tevens een tijdsbeeld van hoe Nederland in de jaren 1980 reageerde op de komst van een onbekende besmettelijke ziekte.
Er is gelegenheid om vragen te stellen.
Reserveren met naam en telefoonnummer via [email protected]
Dit programma stond oorspronkelijk gepland op 16 april, maar kwam toen te vervallen vanwege de afgekondigde coronamaatregelen. Wij houden ons in Huis De Pinto aan de coronamaatregelen en hebben daarom beperkt plaats.
zaal open 19.30 | aanvang 20.00
toegang €5 (contant betalen vóór aanvang) | student/stadspas €3,50 | gratis voor Vrienden van Huis De Pinto