BARSZCZ! SOEP MET VERHALEN OVER BRUNO SCHULZ

30 april 15:00 - 17:00

De Poolse barszcz en Oekraïense en Russische борщ (borsjt) is een smakelijke bietensoep die als panslavische smaakmaker veel verhalen losmaakt. Daarom serveert de Nederlands/Poolse stichting Nemo in Huis de Pinto deze multiculturele soep met een serie themaprogramma’s over het onbekende Polen, Oekraïne en Rusland.

30 april  Bruno Schulz


Inleiding, foto/filmpresentatie en voordracht over de schrijver/graficus Bruno Schulz (1892-1942), zijn werk en leven.

Bruno Schulz schreef in het Pools en geldt als een van de belangrijkste prozaschrijvers van de 20e eeuw, en inspireerde talloze andere schrijvers. Daarnaast was hij een begaafd graficus. Schulz leefde in Drohobycz in het huidige Oekraïne, maar dat eerder deel uitmaakte van resp. Oostenrijk, Polen, Rusland en Duitsland. Zijn grafisch werk en schrijfstijl valt samen met zijn thema: de terugkeer naar een mythische jeugd, en hij verwerkt daarin joodse motieven zonder dat het expliciet wordt. Zijn schrijfstijl is hallucinerend en creëert een magische droomwereld. Hij wordt wel vergeleken met Kafka, maar zonder diens beklemming.

Schulz heeft vooral affiniteit met de rafelranden van het bestaan, de brokstukken, het afval, die hij een bijna goddelijke dimensie toedicht. In zijn werk is Schulz een demiurg, een 2e schepper van een ketterse wereld met veel meer bestaansrecht dan de wereld van de 1e schepper. Uitgerekend Schulz werd slachtoffer van die 1e wereld, doodgeschoten door de Duitse bezetter. Zijn hoofdwerk raakte verloren. Er zijn enkel brokstukken over die talloze lezers over de hele wereld inspireren.  

We proberen op 30 april Schulz te ontmoeten met voordracht, film/foto en achtergronden. Vooral als uitnodiging Schulz te leren kennen en misschien wel je eigen mythische jeugd.

DATUM EN TIJD Zondag 30 April | Aanvang 15.00 uur | Zaal open 14.30 uur | Entree € 6,00 | Stadspas met groene stip € 5,00 | Vrienden van Huis De Pinto gratis

bestel kaartjes