Bijeenkomst

Barszcz! Is Rusland het nieuwe Mongoolse rijk?

14 mei 15:00 - 17:00

Presentatie over de geschiedenis van het Mongoolse Rijk en de invloed ervan op het ontstaan van Europa. Mongolië-kenner Machiel Spruijt neemt het publiek mee in een reis door de tijd en door de geografie, met veel foto's van zijn reis naar Mongolië en uitstapjes naar de hedendaagse maar ook tijdloze Mongoolse cultuur. (Zie ook zijn website https://steppenomaden.nl/ ). Na aflloop is er ‘barszcz’.

Hordes van de steppe

De geschiedenis van het “wereldeiland” Eurazië stroomt als een wilde draaikolk rondom een groot zwart gat: de Centraal-Aziatische steppe. Vanuit dit mysterieuze hartland ontstaan en eindigen beschavingen. Het golvende tempo van de immense draaikolk wordt bepaald door de geografie van de steppe. 

Europa en Azië hebben een gedeelde en ondeelbare geschiedenis, dat bepaald wordt door  geografie en klimaat. Een immense steppe strekt zich uit van Korea tot Oekraïne en verbindt de wereld. De bewegingen op deze steppe worden in alle beschavingen gevoeld. Ooit waren het de Scythen, Hunnen, Turken en Mongolen. Kan het zijn dat deze historische functie van de steppevolken nu wordt vertolkt door het Rusland van Poetin?

Barszcz

De Poolse barszcz en Oekraïense en Russische борщ (borsjt) is een smakelijke bietensoep die als pan-slavische smaakmaker de tongen losmaakt. Daarom serveert de Nederlands/Poolse stichting Nemo in Huis de Pinto deze multiculturele soep met een serie themaprogramma’s over het onbekende Polen, Oekraïne en Rusland, met als toetje de echte barszcz!

DATUM EN TIJD Zondag 14 mei | Aanvang 15.00 uur | Zaal open 14.30 uur | Entree € 6,00 | Stadspas met groene stip € 5,00 | Vrienden van Huis De Pinto gratis

bestel kaartjes