Lezing

Barszcz! - Grensland Oekraine

24 september 15:00 - 17:00

Grensland Oekraïne

Presentatie over de geschiedenis van Oekraïne en de geopolitieke belangen die meespelen bij de invasie van Rusland in Oekraïne. Door Machiel Spruijt.

Grensland
Historici en politici uit Rusland en Oekraïne geven compleet verschillende interpretaties van de geschiedenis van Oekraïne. Kun je spreken van een historische oorsprong voor het huidige Oekraïne? Bestaat de Oekraïense identiteit? Oekraïne betekent letterlijk ‘grensland’ en dat zegt veel. De geschiedenis van het land werd altijd bepaald door haar buren. Door de Byzantijnen, Mongolen, Russen, Polen, Turken en nog veel meer. De huidige oorlog tussen Rusland en Oekraïne kan alleen worden begrepen vanuit die historische context.

Geografie
De geografische erfenis van Oekraïne is er één van conflict. Doordat het de meest westerse uitloper van de steppe is, werd het gebied regelmatig binnengevallen door nomadische ruitervolken. Tegelijkertijd vormt het voor Rusland de poort tot de Zwarte Zee en sinds het einde van de Koude Oorlog de buffer met de NAVO. Het middelpunt van al deze belangen is de Krim. Volgens Zelensky is ‘alles begonnen met de Krim en zal alles eindigen met de Krim.’ Waarom is de Krim zo belangrijk? En welke geopolitieke motieven heeft Rusland voor de inval in Oekraïne?

Barszcz
De Poolse barszcz en Oekraïense en Russische борщ (borsjt) is een smakelijke bietensoep die als pan-slavische smaakmaker de tongen losmaakt. Daarom serveert de Nederlands/Poolse stichting Nemo in Huis de Pinto deze multiculturele soep met een serie themaprogramma’s over het onbekende Polen, Oekraïne en Rusland, met als toetje de echte barszcz! 

DATUM EN TIJD Zondag 24 september | Aanvang 15.00 uur | Zaal open 14.30 uur | Entree € 6,00 | Stadspas met groene stip € 5,00 | Vrienden van Huis De Pinto gratis

bestel kaartjes