archeologie in de stad

28 mei 20:00 - 22:00

Archeologie in de stad I dinsdag 28 mei

Jerzy Gawronski  
Ranjith Jayasena
Elbert van Wijk (organisator)

Wie de roltrap naar het gloednieuwe metrostation op het Rokin afdaalt kan de uitgestalde archeologische vondsten in de vitrine niet missen; onder andere de mozaïeken op de muren van het station zijn er op gebaseerd. De tentoongestelde selectie lijkt op het eerste gezicht enkel een lange rij curiositeiten uit een ver verleden, dat bij de kijker misschien vragen oproept – hoe kwamen ze daar en wat betekenen ze?

Op deze avond komen twee archeologen van Monumenten en Archeologie, Gemeente Amsterdam onze vragen hierover beantwoorden. Zij zullen ons meer vertellen over wat er allemaal komt kijken bij archeologie in de binnenstad en wat we ervan kunnen leren.

Stadsarcheoloog Jerzy Gawronski, hoofd van de gemeentelijke afdeling Archeologie, overzag de opgravingen die voorafgingen aan de bouw van de Noord-Zuidlijn en cureerde de in het station op het Rokin tentoongestelde selectie. Wat hij aantrof beschreef hij in een boek en licht hij toe in zijn lezing.

Zijn collega Ranjith Jayasena zal dichter bij Huis de Pinto blijven: hij was betrokken bij opgravingen in de omgeving van het Waterlooplein en zal komen spreken over wat hij vond in onze buurt.

zaal open 19:30 | aanvang 20:00 | toegang 5 euro (contant), studenten 3,50, vrienden gratis | reserveren via 020-3700210 | geschiedenis.huisdepinto@gmail.com

(foto: Monumenten en Archeologie, Gemeente Amsterdam)