Caraïbische Salon

Antilliaanse klassieke muziek

26 mei 15:00 - 17:00

Caraïbische Salon Huis De Pinto

Antilliaanse klassieke muziek

Deze salon is geheel gewijd aan het werk van klassieke Antilliaanse componisten en de muziek die hun inspireerde. Pianist en filosoof Alexander Kraft van Ermel speelt en vertelt over de prachtige melodieën van zijn grootvader Wim Statius Muller en eerdere Curaçaose componisten.

Hij begint met Chopins Mazurka in A klein Op. 68 no. 2. Deze wordt gevolgd door de Mazurka in A klein van Wim Statius Muller - zo krijgt het publiek direct een indruk van hoe ‘Pools’ de Antilliaanse mazurka is. Daarna volgt de mazurka Casino van Jan Gerard Palm.

Vervolgens komt de Antilliaanse wals aan bod en hoe deze verschilt van de Weense wals. Gespeeld worden de walsen van Piet Maal, Despedida, Nostalgia van Wim Statius Muller, en Abo So van Padu del Caribe. Daarna volgen de tumba’s Bo Tei? en Zakinza, en de danzas in C klein en in Cis klein. Het programma wordt afgesloten met de suite Pikina, een drieluik bestaat uit een wals, mazurka en tumba.

De presentatie is in handen van Michiel van Kempen.

Alexander Kraft van Ermel (1990) is de kleinzoon van de Curaçaose componist Wim Statius Muller (1930-2019), en heeft sinds zijn jeugd een speciale band opgebouwd met de muziek van de Antillen. Hij won de Aruba Piano competition, werd tweede tijdens het Scriabin Concours in Parijs en volgde een masterclass bij David Dubal. Hij trad op talloze plaatsen op aan beide zijden van de oceaan.

bestel kaartjes