Lezing

Amsterdam in boeken: Philip Snijder

26 september 16:00 - 18:00

Schrijver Philip Snijder in gesprek met Bert Bakker

Hoe een Amsterdamse schrijver zijn vleugels uitslaat. Philip Snijder schrijft op een manier die tijd en plaats, op het Bickerseiland, overstijgt maar geeft ook uiting aan een therapeutische expressie. Hij geeft een bredere betekenis aan zijn jeugd, waarmee hij literatuur maakt van het opgroeien in een volksbuurt die niet meer bestaat. Zijn fictieve personages overlappen met zijn eigen persoon en zijn familieleden, maar de gebeurtenissen en de beschreven ervaringen hoeven niet samenvallen met wat de auteur daadwerkelijk heeft beleefd. Met zijn heldere en precieze stijl roept Snijder verdwenen werelden op, door eruit op te stijgen, maar ook door met beide voeten op zijn geboortegrond te blijven staan. Op 26 september spreekt Bert Bakker met Philip Snijder over zijn aanpak.

Philip Snijder werd in 1956 geboren op het Bickerseiland, studeerde Italiaanse taal- en letterkunde en debuteerde op zijn 50ste, in 2007, met Zondagsgeld dat voortkomt uit zijn kindertijd. Hij neemt je mee naar een buurt die niet meer bestaat. In zijn tweede boek, gaan we de grenzen over. In 2011 volgde Retour Palermo en bevinden we ons in Zuid-Italië. Het jaar daarna, 2012, verscheen Het geschenk, een roman over een zoon die zijn stervende vader als gift een herzien leven wil aanbieden. De volcontinu, verschenen in 2014, is een roman in verhalen, waarin de hoofdpersoon in episodes wordt gevolgd van zijn kindertijd
tot bijna zijn zestigste. Dit boek is wel gekarakteriseerd als ‘geestig-pijnlijke en scherpe momentopnames van een leven aan de zijlijn’. In de roman Bloed krijg je er nooit meer uit (2016) is het thema een met schuld, schaamte en wroeging beladen broer-zus-verhouding.

Philip Snijder beschrijft gewone maar ook de bijzondere gebeurtenissen, hij houdt het overzicht, hij gaat nooit ver weg van zijn eigen ervaringen, maar kiest hoe deze te gebruiken in zijn fictie. In zijn laatste roman Het smartlappenkwartier staat de moeder centraal: Bep van het Bickerseiland. Zijn werk wordt door zijn uitgever omschreven als ‘autobiografisch gevoede fictie’. Snijder zoomt in op vader (Het geschenk) en zus (Bloed krijg je er nooit meer uit).

COVID-19 regels

Reserveren met opgave van naam en telefoonummer verplicht via [email protected] of 020-3700210 tussen 13.30 en 16.00 uur.
Na 4 oktober is reserveren ook mogelijk tussen 10.00 en 16.00 uur.

Vanaf 26 september kunnen we weer 30 bezoekers in de voor- of achterzaal ontvangen. We vragen de bezoekers om een geldige QR-code te tonen op de CoronaCheckapp of geprint op papier.

Afzeggen? Graag bijtijds in verband met het beperkt aantal beschikbare plaatsen.

RESERVERINGEN OPHALEN UITERLIJK EEN KWARTIER VOOR AANVANG.

aanvang 16.00 uur
toegang € 5 (contant betalen vóór aanvang) | gratis voor Vrienden van Huis De Pinto