Pinto literair

Amsterdam in boeken: Remco Daalder over Amsterdamse beestjes

22 januari 15:00 - 17:00

Remco Daalder is bioloog en schrijver. Tot voor kort was hij projectleider en stadsecoloog bij de gemeente Amsterdam. De stadsnatuur vormt al 20 jaar een onuitputtelijke bron van inspiratie voor Daalder. Hij vertelt deze middag over dieren in Amsterdam, aan de hand van zijn boeken. Daarbij doet af en toe ook een uitstapje naar auteurs die eerder over Amsterdam en de natuur schreven.

In 2014 won Daalder de Jan Wolkersprijs voor het beste natuurboek van dat jaar met De gierzwaluw. Daarin ontrafelt hij de geheimen van deze vogel en komt daarbij kleurrijke mensen tegen. Van een achttiende-eeuwse Britse plattelandsdominee tot moderne wetenschappers. Daarvoor waren al drie boeken over stadsnatuur verschenen, onder andere Baltsen tussen baksteen  en Natuurlijk Amsterdam. Daarna verschenen Het Amsterdamse beestenboek , De meerkoet en De soortenjager. Deze drie boeken staan deze middag centraal. Maar Daalder zal ook vertellen over zijn nieuwe boek dat in het voorjaar verschijnt: Amsterdamse Beestjes.

In De meerkoet neemt Remco Daalder de lezer mee op expeditie naar het Markermeer, het IJ en de grachtengordel om daar de geheimen van deze meest menselijke aller vogels te doorgronden. Meerkoeten zijn immers overal waar water is. Deze dieren lijken een alledaags bestaan te leiden, maar schijn bedriegt. Sommige koeten zijn hun hele leven trouw aan hun nestplek en hun partner, andere zijn ongebonden avonturiers. Meerkoeten komen voor op de Herengracht, maar ook in de bergen van Nieuw-Guinea.

In De soortenjager laat Daalder zien hoe het is om een echt fanatieke vogelaar te zijn. Daalder heeft in zijn leven al best veel vogels gezien, maar hij behoort niet tot de Nederlandse top. Dan moet je meer dan 1500 soorten gezien hebben. En internationaal telt hij al helemaal niet mee. Hij besluit zichzelf een doel te stellen: hij wordt soortenjager. Maar omdat meer dan 1500 soorten zien hem iets te hoog gegrepen lijkt voor iemand die met de grootste tegenzin in een vliegtuig stapt, stelt hij zijn doel lager: 1000 soorten, zo’n 10% van het totaal aantal vogelsoorten in de wereld. In één ding wijkt hij trouwens wel af van de meeste soortenjagers: Daalder kan heel goed relativeren.

DATUM EN TIJD Zondag 22 januari | Aanvang 15.00 uur | Zaal open 14.30 uur | Entree € 6,00 | Stadspas met groene stip € 5,00 | Vrienden van Huis De Pinto gratis

bestel kaartjes