Pinto literair

Amsterdam in Boeken met Toni Boumans

30 oktober 15:00 - 17:00

Toni Boumans over de enerverende en noodlottige geschiedenis van de Friese familie Bakker in de oorlog: Je mag wel bang zijn maar niet laf.


Het wordt maar weinigen gegeven: een uitgebreid portret van je familie. Bert Bakker kreeg het van Toni Boumans in Je mag wel bang zijn maar niet laf (2021). Op zondag 30 oktober gaat hij met Toni Boumans in gesprek in Huis De Pinto. Wim Kayzer (programmamaker en journalist) en Luit Bakker (actrice) lezen fragmenten voor uit de briefwisseling van de kinderen Bakker.


Eind 19e eeuw besluit Popke Sjoerds Bakker met zijn vrouw Dieuwke en hun 9 kinderen -het zouden er 15 worden - een garen- en bandwinkel in Buitenpost te beginnen. De zaak P.S, Bakker wordt al gauw een begrip en groeit uit tot een bekend modehuis in het noorden met filialen in Leeuwarden en Groningen. De ooms en tantes zaten in de modezaken en de kledingmagazijnen. De streng gereformeerde Bakkers zijn daarnaast bestuurlijk en politiek actief. Van de kleinkinderen van Popke en Dieuwke zijn er enkelen homosexueel van geaardheid, die ze vanuit hun gereformeerde achtergrond probeerden niet te tonen. Couturier Sjoerd, zijn broers Albert, Popke en Dirk en hun neef uitgever Bert Bakker, spelen een prominente rol in het artistieke milieu van de late jaren dertig in`Amsterdam. Na de inval van de Duitsers komen zij in verzet. Uiteindelijk zal Sjoerd die de politie-uniformen maakte voor de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943 met zijn verzetskameraden worden geëxecuteerd. Ook andere Bakkers wacht een dramatisch lot. Het is voor het eerst dat de nazaten zich lieten interviewen over hun voorouders. Toni Boumans kreeg ook toegang tot veel persoonlijke documenten en schreef een onvergetelijk verhaal van een uitzonderlijke familie met een bewonderenswaardig moreel kompas.


Toni Boumans werkte bij de VARA als radio- en tv-journaliste, onder andere voor Zembla. Ze schreef de veelgeprezen biografie van celliste en dirigente Frieda Belinfante, tevens de laatste overlevende van het kunstenaarsverzet dat de aanslag op het Amsterdams bevolkingsregister pleegde. Haar documentaire over kunstenaar en verzetsman Willem Arondeus kreeg een eervolle vermelding van de Nipkowjury.

DATUM EN TIJD Zondag 30 oktober | Aanvang 15.00 uur | Zaal open 14.30 uur | Entree € 6,00 | Stadspad met groene stip € 5,00 | Kinderen € 2,50 | Vrienden van Huis De Pinto gratis

KAARTVERKOOP IN HUIS DE PINTO Tijdens openingsuren overdag zijn ook enkele kaarten tegen contante betaling verkrijgbaar

bestel kaartjes