Amsterdam herdenkt Fukushima

8 - 10 maart 2019 00:00

Op 11 maart a.s. is het 8 jaar geleden dat Japan werd getroffen door een tsunami die duizenden doden eiste en de kerncentrale van Fukushima onbruikbaar maakte. Delen van de reactor ontploften, waardoor er hoge doses levensgevaarlijke radioactieve straling vrijkwam, die het leven in en rond Fukushima nog dagelijks raken. Mensen in de regio lijden veel vaker aan zeldzame soorten van kanker dan elders en grote gebieden rond de kerncentrale zijn nog vaak onbewoonbaar door de straling, waardoor nucleaire vluchtelingen nog steeds niet - en wellicht nooit meer - naar huis kunnen.
De Leids-Japanse kunstenares Kimiko Kawabata zet zich al jaren in voor deze groep mensen en helpt hen met geld en goederen. Jaarlijks reist zij naar het getroffen gebied om er persoonlijk op toe te zien dat de bijdragen die zij heeft ingezameld ook op de juiste plaatsen komen. Dit jaar organiseert Kimiko in Huis De Pinto een verkooptentoonstelling van haar werk. De opbrengsten gaan naar de slachtoffers van Fukushima.


8 MAART


17:00 vernissage kalligrafieën 'Earth' - Kimiko Kawabata
18:00 introductie en discussie 'Long term safety & side effects' - Jan Haverkamp (Stichting WISE)
19:00 Japans klassiek concert - 武良静枝 Shizue Mura (dwarsfluit)
borrel met hapjes na afloop


ZATERDAG 9 MAART

13:00 - 17:00 expositie 'Earth' met documentatie, film- en videopresentaties


ZONDAG 10 MAART

10:30 - 11:45 concert Lotami trio (aanvang concert 11:00)
11:45 - 12:00 pauze met Japanse thee
12:15 - 13:00 concert van Shizue Mura en Yukiko Hasegawa
13:00 - 14:00 Japanse thee en cake
14:00 dankwoord en korte voorbereiding op de dag van morgen 11 maart


meer informatie volgt  

Shizue Mura geboren in Japan, begon haar muziekstudie op 5-jarige leeftijd en vanaf 14-jarige leeftijd dwarsfluit. Ze studeerde dwarsfluit aan het Senzoku Gakuen College of Music. Ze won diverse prijzen en onderscheidingen bij onder andere de Kanagawa muziek competitie (eerste prijs) en Shizuoka dwarsfluit competitie (eerste prijs) en alle Japanse Musicians Association competities (speciale juryprijs). Ze is als solo en kamermusicus werkzaam in Japan. Ze heeft twee cd’s uitgebracht: ‘Kaze no Oto‘ en ‘Air~Soyokaze no Waltz‘ voor dwarsfluit solo. Ze speelt vaak inspiratie geïnspireerd door Japanse fluit (shakuhachi). Sinds 2016 woont zij in Nederland.

Afbeeldingen