#UITDEKAST 3: Alle beesten van Midas Dekkers

Welkom bij #uitdekast, de rubriek waarin boeken uit Huis de Pinto’s ruilbibliotheek ter sprake komen. Deze keer Timo van Barneveld over:


ALLE BEESTEN door Midas Dekkers


Vandaag een dikke Dwarsligger van maar liefst 2000 pagina’s in #UITDEKAST. Dwarsliggers zijn handzame boekjes die horizontaal - dwars - worden gelezen. Ze kunnen geruisloos uit de zak worden gevist, zodat de vertraagde forens geen misbaar hoeft te maken in de stiltecoupé, waar men onverbiddelijk opkijkt van geritsel in tassen en gezoek naar een boek. Maar de Dwarsligger zou ook zomaar als beest kunnen figureren in ALLE BEESTEN. Naast voor de hand liggende dieren als de olifant en de naakslak ontmoeten we ook de pedofiele beer Ollie B. Bommel, de slokop, het feestvarken, de mee-eter en de brontosaurus.

Met zijn komische relativeringsvermogen is bioloog Midas Dekkers meer brombeer dan feestvarken, de mens die zich boven de natuur verheven voelt, kan beter een toontje lager zingen. De mens ís de natuur, al wordt dat door velen graag vergeten. Het is een terugkerend thema in het werk van Midas Dekkers, die de controverse niet uit de weg gaat. Hij schreef eerder over bestialiteit, de dood, poep, rood haar en de onzin van het sporten, en altijd plaatste hij de mens in het dierenrijk, soms letterlijk:


‘Een mens weet evenmin of hij een staart heeft. Hij denkt van niet. Maar wat bungelt er onderaan zijn bekken? Het stuitje van de mens is niets anders dan een stel staartwervels.’


ALLE BEESTEN staat vol met dergelijke openbaringen. Dekkers houdt de mens een spiegel voor, dat doet hij vriendelijk en zelfverzekerd. Hij wijst je je rimpels aan, maar haalt de angel eruit - de natuur is de natuur en daar kunnen wij nietige mensen weinig aan doen. Zijn karakteristieke stem, met de ironische toon, was jarenlang te horen bij Vroege Vogels, het radioprogramma van de VARA. Daar las hij zevenentwintig jaar lang wekelijks een column voor, en deze columns zijn gebundeld in ALLE BEESTEN. Eindeloos plezier uit een handzame Dwarsligger, neem hem vooral mee in de Hondenkop. Vertraging is nog nooit zo leuk geweest.


Nu te ruil in de ruilbibliotheek.


Ook een boekrecensie schrijven? Mail naar contact@huisdepinto.nl