#UITDEKAST 2: Portret van een jongeman

Iedere week is er #uitdekast, waarin een boek uit de ruilbibliotheek ter sprake komt. Deze week Timo van Barneveld over:

PORTRET VAN EEN JONGEMAN door J.M. Coetzee

Tijdens het Coetzee Festival in 2010 sprak de schrijver John Maxwell Coetzee het Amsterdamse publiek toe. Een uitzonderlijke gebeurtenis gezien zijn mediaschuwe reputatie. Na zijn verhaal onderging Coetzee, ridder in de orde van Oranje Nassau, de festiviteiten in stilte. Een journalist van The Guardian zag in zijn bezoek aan het driedaagse festival een ‘stoïcijnse bevestiging van zijn band met Nederland’.

Zou de gevierde schrijver dezelfde bedeesde houding hebben gehad bij het ontvangen van de Booker Prize en de Nobelprijs? Zeker is dat Coetzee overeenkomsten vertoont met de protagonist uit Portret van een jongeman; een ongemakkelijke jongen met weinig verstand van sociale conventies. Portret van een jongeman is onderdeel van een semi-autobiografische reeks, samen met de boeken Jongensjaren en Zomertijd.

Portret van een jongeman gaat over het waarmaken van ambities, dromen najagen en daarbij ontzettend teleurgesteld raken. Dat Coetzee niets heel laat van zijn personages, ze moreel uitkleedt, doet niets af aan het tedere medeleven dat hij opwekt met dit verhaal. De naamloze Zuid-Afrikaanse hoofdpersoon stort zich op een schrijverscarrière in het mondaine Londen, maar hij blinkt slechts uit in klunzigheid. De vrouwen die hij ontmoet leveren hem meer problemen op dan zelfvertrouwen, ze bieden hem zeker geen materiaal voor briljante poëzie. En ook zijn baan als computerprogrammeur levert hem niet meer dan wat geld op. Heeft hij hiervoor zijn leven in Zuid-Afrika opgegeven? Is dit wat grote schrijvers moeten doorstaan? In dit ontroerende portret neemt Coetzee de adolescent op de hak, zonder hem belachelijk te maken, en met een fijn gevoel voor nuances.

Nu te ruilen in de ruilbibliotheek.

Ook een boekrecensie schrijven? Mail naar contact@huisdepinto.nl